Papicha

Mounia Meddour
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld

Een feministische film uit Algerije is zeer bijzonder. De overheid heeft de release van de film in september 2019 tijdelijk verboden. Een reden temeer om kennis te maken met deze dappere film.

Algiers, 1997. Terroristische groeperingen proberen een islamitische en archaïsche staat in het land te vestigen. Vrouwen worden onderdrukt en verplicht een sluier te dragen. De jonge modestudente Nedjma (“Papicha”) en haar vriendinnen trekken zich daar weinig van aan. Zij zijn westers georiënteerd en ontsnappen ’s nachts uit het internaat om tot vroeg in de ochtend in discotheken de bloemetjes buiten te zetten. Aan dat zorgeloos leventje komt een einde als de zus van Papicha, een kritische journaliste, op klaarlichte dag wordt doodgeschoten door fundamentalisten. Voor Nedjma is dat het sein om nog feller voor haar zelf en de rechten van andere vrouwen op te komen. 

Mounia’s film is een felle aanklacht tegen de vrijheidsberoving van de vrouw in de islamitische landen. Vrouwen zouden onderhand een eigen gemeenschap moeten vormen, los van de mannen en de religieuze fanatici. Vrouwen en islam, dat blijkt in de praktijk een moeizame combinatie.

Papicha is dappere cinema. Een uitgesproken ode aan de vrijheid, waarmee Meddour wil aantonen dat sociale verandering soms moet worden afgedwongen. Filmdebuut van de Algerijnse regisseuse Mounia Meddour.

regie
Mounnia Medour
speelduur
108 min
jaar
2019
land
Algerije
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld



Heel bijzonder is de film die Meddour op de universiteitscampus van Tipaza en de kasba van ­Algiers maakte. Films uit Algerije zijn sowieso al dun gezaaid, en dan is er nu opeens een bruisend drama waarin jonge vrouwen solidair zijn en het heft in eigen hand nemen. ★★★★

Trouw