Los reyes del mundo

Laura Mora Ortega
FOMOFILM
releasedatum wo 18 dec 24

Rá en zijn vrienden leven op straat in Medellín. Ze moeten knokken om eten en onderdak te vinden, maar gelukkig hebben ze elkaar. Op een dag krijgt Rá een brief die hem aanwijst als erfgenaam van een stuk grond in het noorden van Colombia. Zonder twijfel vertrekken de vrienden op avontuur, op weg naar hun beloofde land.  

Tijdens de Colombiaanse burgeroorlog werden heel wat stukken land ingenomen door de paramilitairen. Dankzij de vredesonderhandelingen met de FARC maakt de Colombiaanse regering er nu haar missie van om de gronden terug te geven aan de rechtmatige eigenaars. Zo komt het dat Rá op een dag een brief ontvangt die hem aanwijst als erfgenaam van het huisje van zijn overleden grootmoeder. Het huisje ligt op een groot stuk land in het dorpje Baja Cauca, in het noorden van Colombia.  

Rá, die al jaren op straat leeft in de grootstad Medellín, moet er niet lang over nadenken. Samen met vier vrienden bindt hij elke dag opnieuw de strijd aan tegen armoede, honger, dakloosheid en criminaliteit. Een eigen stuk land is hun kans om die spiraal te doorbreken. Rá droomt al lang van een plek in de wereld waar hij vrij en zorgeloos kan leven, een plek zonder honger en armoede, een plek zonder onrecht.  

De vijf jongens vertrekken samen op tocht door Colombia, maar dat is niet zonder gevaar. Ze moeten illegaal en zonder geld het land doorkruisen. Daarbij springen ze in de laadbakken van vrachtwagens en stoten ze op criminele bendes. Kunnen ze hun koninkrijk bereiken? En zal hun miserabele leven er eindelijk beter op worden?  

Laura Mora Ortega maakte van ‘Los reyes del mundo’ meer dan een sociaal-realistisch verhaal over jongeren die de keten van armoede willen doorbreken. De film resulteert in een spanennde road movie waarin de camera mee loopt, springt en speelt met de onstuimige personages. De film was een terechte winnaar op het filmfestival van San Sebastián. 

Los reyes del mundo
regie
Laura Mora Ortega
speelduur
103 min
releasedatum
wo 18 dec 24
jaar
2022
land
Colombia
taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands, Frans
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

Van de ene weergaloze scène naar de volgende: ‘Los reyes del mundo’ is pure filmpoëzie.

De Volkskrant