Critical Zone

Ali Ahmadzadeh
FOMOFILM
releasedatum wo 13 nov 24

Amir leidt een solitair bestaan. Overdag blijft hij binnen in z’n gammel appartementje bij z’n hond Mr. Fred. Hij doet niet veel anders dan slapen en zijn koopwaar voorbereiden. Wanneer het daglicht plaatsmaakt voor de duisternis, leeft hij op. Tijdens de eindeloze nachten rijdt hij met z’n auto door de straten van Teheran om drugs te verkopen. De stem van zijn GPS wijst hem, als een trouwe compagnon de route, de weg. 

Amir is een beetje een zonderling; hij ziet er onverzorgd uit, heeft weinig tot geen sociale contacten en vult z’n nachten met het verkopen van drugs in alle uithoeken van Teheran. Zijn figuur lijkt het uitzichtloze leven in de grootstad te verpersoonlijken en de getroebleerde zielen die hij tegenkomt onderweg, dragen hier stuk voor stuk hun steentje aan bij.  

Tijdens een eindeloze nacht rijdt Amir rond in zijn auto, gestuurd door de vrouwelijke stem van zijn GPS. Zijn route brengt hem langs donkere steegjes, maar ook door druk bereden tunnels, naar de parking van de luchthaven én zelfs naar een bejaardentehuis. Als een moderne profeet probeert Amir zich te ontfermen over de eenzamen in de stad.  

'Critical Zone’ is één lange, nachtelijke bad trip van een man die zijn leven(-sdoel) aan drugs heeft verloren. De film is in moeilijke omstandigheden gemaakt, maar toch is de fotografie heel uniek qua stijl en esthetiek. Regisseur Ali Ahmadzadeh durft te experimenteren en heeft duidelijk zijn hart en ziel in dit project gestoken. Ondertussen kreeg hij zelf ook te maken met de onbuigzaamheid van de Iraanse autoriteiten: in augustus 2022 werd hij gearresteerd. Waarom is onduidelijk, al wordt vermoed dat het maken van deze film wel eens de reden zou kunnen zijn.

Critical Zone
regie
Ali Ahmadzadeh
speelduur
99 min
releasedatum
wo 13 nov 24
jaar
2023
land
Iran (Islamic Republic of)
taal
Perzisch
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik

Aesthetically, ‘Critical Zone’ is very much a trip to sit through as well, with dreamy, red-filtered night visuals, and moments of brooding, lyrical ecstasy.

The Hollywood Reporter