Julie zwijgt

Leonardo Van Dijl
zebracinema
Tue 15 Oct 24 - Sun 20 Oct 24

'Julie zwijgt' is het langspeelfilmdebuut van de Belgische regisseur Leonardo van Dijl. De film gaat over een jonge beloftevolle tennisspeelster, van wie de coach verdacht wordt van grensoverschrijdend gedrag.

Julie is een begaafde tennister maar wanneer haar coach wordt geschorst, begint alles te wankelen. Onder het motto dat de club een veilige plek voor iedereen moet zijn, worden getuigenissen van de spelers verzameld. Julie beslist om hier niet in mee te gaan en zwijgt over eventuele problemen. Ze wil ten alle koste vermijden dat haar tenniscarrière in het gedrang komt. 

Julie wordt vertolkt door tennisspeler Tessa Van den Broeck die zowel op als buiten het tennisveld grote indruk maakt. De internationale filmcritici op het filmfestival van Cannes loven haar aangrijpende vertolking. Het verhaal is en blijft relevant, want zelfs de Japanse toptennisser Naomi Osaka zette haar schouders onder de film. Volgens Osaka is de samenwerking met Leonardo van Dijl "een kans om stemmen te versterken en gesprekken te voeren die zinvolle verandering stimuleren, zowel op als naast het veld”.

direction
Leonardo Van Dijl
cast
Ruth Becquart, Koen De Bouw, Tijmen Govaerts
duration
97 min
year
2024
country
Belgium, Sweden
language
Dutch, French
Subtitles
Nederlands