The Village Next to Paradise

Mo Haware
Distributie
releasedatum wo 7 mei 25

Een vader en zijn zoon wonen in een paradijselijk dorpje aan een parelwit strand, maar niets is was het lijkt. The war on terror doorbreekt de idylle en zorgt voor een onophoudelijke dreiging. En dus zitten ze vast, tussen droom en drone.

'The Village Next to Paradise' speelt zich af in een afgelegen Somalisch dorp aan de Indische Oceaan. Marmargade, een alleenstaande vader, probeert het beste te maken van een slechte situatie en werkt als grafdelver. De constante dreiging van droneaanvallen, veroorzaakt door de 'war on terror', vormt de achtergrond van hun leven. Deze droneaanvallen leveren Marmargade extra werk op door de vele slachtoffers die hij moet begraven. Wanneer de aanvallen afnemen en zijn inkomstenbron opdroogt, neemt hij een riskante smokkelopdracht aan, wat zijn relatie met zijn slimme zoon Cigaal en zijn pas gescheiden zus Araweelo op het spel zet.

De film gaat over een familie die gevangen zit tussen hoop en wanhoop, waarbij Marmargade droomt van een betere toekomst voor zijn zoon, terwijl hij worstelt met de morele dilemma's die voortkomen uit hun moeilijke omstandigheden. 

'The Village Next to Paradise' is de eerste Somalische film die ooit op het prestigieuze festival van Cannes werd vertoond. Met prachtige beelden en een poëtische benadering van het leven in een door oorlog geteisterd dorp, geeft regisseur Mo Haware een diepgaand en menselijk portret van een familie die probeert te overleven te midden van constante dreiging.

The Village Next to Paradise
regie
Mo Haware
cast
Ahmed Ali Farah, Anab Ahmed Ibrahim, Ahmed Mohamud Saleban
speelduur
132 min
releasedatum
wo 7 mei 25
jaar
2024
land
Somalië
taal
Somali
Ondertiteling
Frans, Nederlands

A quietly powerful film. [...] A simple narrative derives its strength from well-conceived characters.

Variety